Plof- en ramkraken veroorzaken doorgaans veel schade aan gebouwen en geldautomaten, maar zij leveren nauwelijks buit op. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

“Veel kraken mislukken. Geldautomaten zijn goed beveiligd, waardoor criminelen bij een kraak vaak niet eens bij het geld kunnen komen. Mochten ze daar toch in slagen, dan wordt het geld meestal door inkt of verf onbruikbaar gemaakt”, legde een woordvoerder uit, nadat maandag bekend was geworden dat de politie 23 verdachten van ram- en plofkraken heeft aangehouden.

Banken zijn de laatste tijd steeds vaker het doelwit van plofkraken. Dit jaar werden tot nu toe al 87 ram- en plofkraken gepleegd, blijkt uit statistieken van de politie. Vorig jaar ging het in totaal om 133 gevallen. In 2009, het eerste jaar waar de NVB gegevens over heeft, waren dat er nog maar 32.

De NVB vermoedt dat de stijging verklaard wordt door een loterij-gedachte. “Criminelen die dit doen denken waarschijnlijk: wie weet heb ik een keer bingo”, stelt de zegsman. Volgens hem zijn de daders vaak zware en ervaren criminelen. Ze maken gebruik van vuurwapens en explosieven of rijden met een auto of shovel op een kluis in.

“Voor mensen in de buurt klinkt een plofkraak net alsof er een bom afgaat in de straat”, benadrukt de woordvoerder. “Wij zijn daarom blij dat de politie momenteel grote prioriteit geeft aan dit soort zaken.”

Bankovervallen komen tegenwoordig nog maar amper voor. Het aantal bankovervallen is de afgelopen 20 jaar gedaald van 570 in het 'topjaar' 1992 tot vier vorig jaar. Die daling schrijft de NVB toe aan het feit dat bankpersoneel niet langer toegang heeft tot grote sommen geld. Daardoor heeft een bankoverval voor criminelen geen zin meer, aldus de NVB.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl